Sportlövő Eb - Major ezüstérmes, Csonka lemaradt az olimpiai kvótáról -
2019.09.22
Sportlövő Eb - Major ezüstérmes, Csonka lemaradt az olimpiai kvótáról -
Major Veronika ezüstérmet nyert női 25 méter sportpisztolyban a bolognai olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságon, szombaton.

Az ötkarikás kvótával már rendelkező 22 éves keszthelyi lövő az 50 lövéses fináléban végig kiélezett csatát vívott az aranyérmes német Monika Karschhal, aki végül négy ponttal szerzett többet nála (37-33).

A döntő másik magyar résztvevője, a 2015-ben Európa-bajnok Csonka Zsófia olimpiai kvótát szerezhetett volna, ha a két francia ellenfele közül legalább egyet megelőz, azonban ez nem sikerült neki, nyolcadik lett.

Az ötlövéses sorozatokból összeálló finálét Major sem kezdte túlságosan meggyőzően, de a második öt lövésénél már látszott, hogy harcban lesz az éremért, sőt sokáig úgy tűnt, nagyobb előnyre tehet szert a huszadik lövésre, amikor a nyolcadik kiesik, és nem folytathatja tovább a küzdelmet. Csonka az első négy sorozatban nagy csatát vívott a franciákkal, valamint svájci riválisával, de végül nem tudott föléjük kerekedni, hét ponttal első kiesőként, és nyolcadikként zárt.

Majort mintha valamelyest megzavarta volna csapattársának búcsúja, a következő két ötlövéses sorozatban ugyanis csak egy-egy pontot szerzett, ám mivel addig meggyőző előnnyel vezetett, a kiesés veszélye nem fenyegette. Ebben a szakaszban már minden ötös sorozat után elbúcsúztak az utolsó helyen álló lövőtől, és ahogy haladt előre a viadal, egy pillanatra Major is veszélybe került, de gyorsan váltott, 10 lövésből 9 pontot szerzett, így biztossá vált, hogy érmes lesz.

A medálokért zajló csata Major és Karsch külön ütközetévé vált, de addigra a német lövő elegendő pontelőnyre tett szert ahhoz, hogy visszafogottabb teljesítménnyel is megnyerje az aranyérmet.

"Mindig elsődleges célom, hogy az aktuális pozíciómhoz és teljesítményemhez képest a legjobbamat nyújtsam, most ez erre volt elég" - nyilatkozta Major Veronika, aki arról is beszélt, hogy az alapverseny során és a döntőben is meg kellett küzdeniük néhány nehézséggel.

"Az egyik pályán nagyon alacsony, a másikon nagyon magas volt az asztal, ráadásul az alapverseny pályáján sötét volt, míg a finálénak helyt adó csarnokban nagyon világos" - fogalmazott Major, és kijelentette, teljes mértékben elégedett a délelőtti gyors lövészetben elért, egészen kiváló, 299 körös eredményével.

"Nagyon jó lelki állapotban voltam, elszántnak éreztem magam, ennek ellenére ennyire gyenge döntőt szerintem még soha nem produkáltam" - mondta Csonka Zsófia, és hozzátette, először el sem akarta hinni húsz lövés után, hogy ő esett ki.

"Nem kellett volna sok a kvótához, de nagyon jól esett, hogy a francia ellenfelem utána oda jött hozzám és átölelt, mert azt gondolom, amíg az eredményektől függetlenül emberek tudunk maradni, addig van értelme az egésznek" - zárta nyilatkozatát a 36 éves sportlövő.

Major és Csonka - Egri Viktóriával kiegészülve - szombat délelőtt bronzérmet nyert a csapatok versenyében.

Eredmények,
női 25 méter sportpisztoly, Európa-bajnok:

Monika Karsch (Németország) 37 pont
2. Major Veronika 33
3. Mathilde Lamolle (Franciaország) 30
...8. Csonka Zsófia 7 pontv...32. Egri Viktória 570 kör (alapverseny)

csapatverseny, Európa-bajnok:

Németország (Doreen Vennekamp, Monika Karsch, Michelle Skeries) 1754 kör
2. Franciaország (Celine Goberville, Mathilde Lamolle, Sandrine Goberville) 1744
3. Magyarország (Csonka Zsófia, Egri Viktória, Major Veronika) 1739Forrás: MTI

Kiadó: FMS Online media
Szerkesztőség: sportpress@sportpress.hu
Értékesítés: sales@fmsonline.hu
Médiaajánlat